Noaptea Nemirei

Uneori, nimic nu e mai placut decat ziua de vineri. Mai ales atunci cand in cateva minute dupa ora 16:00 te trezesti din birou direct in masina de teren care te-a asteptat rabdatoare intreaga zi sa porniti impreuna la drum. Mai ales atunci cand fabrica unde tocmai ti-ai mai omorat inca cinci zile din saptamana devine din ce in ce mai mica in oglinda retrovizoare.
Astfel, alaturi de Bogdan si o groaza de palavrageli, am zburat peste cei 200 de kilometri pana la Slanic Moldova, locul de desfasurarea a celei de-a doua editii a Trofeului Dacii Liberi. Aceeasi locatie, dar o poveste diferita. Diferita in sensul ca in aceasta editie s-a inclus un element surpriza, mai exact un traseu de noapte, intitulat sugestiv "Noaptea Nemirei", traseu al carui punct culminant l-a reprezentat Varful Ghepar din Muntii Nemira. Traseele celor trei clase ale competitiei, Standard, Open si Extrem au fost configurate astfel incat concurentii sa-si incheie raidul nocturn aproximativ in acelasi timp, dar accesand Gheparul din directii diferite.
Cunoscand acest mic siretlic am zbughit-o spre Ghepar unde am ajuns dintr-o suflare, exact cand soarele se scapata dupa crestele muntilor.



Eram primii ajunsi. In asteptarea concurentilor ne-am instalat camerele foto bucurandu-ne de ultimele farame ale amurgului.



In scurt timp au inceput sa se inmulteasca curiosii...



Dupa care au aparut si cei din staff-ul organizatorului si am inteles rapid ce aveau de gand sa faca cu acele vergele metalice.



In asteptarea concurentilor drumurile de acces ale Gheparului au fost flancate cu faclii pentru o sosire triumfala.





Privelistea spre Varful Boca presarata cu torte arzand, scaldata in lumina lunii pline si a haloului Targului Secuiesc te trimitea intr-o atmosfera aparte.

Plaiurile verzi puternic luminate prevesteau ca primii concurenti sunt deja la poalele Gheparului.



Motoarele au inceput sa sfasie linistea noptii, iar noi sa inregistram track-ul concurentilor desenandu-l cu lumina.



Cetatea Gheparului si-a deschis portile...



Iar copiii noptii ii trec pragul rand pe rand.



In timp ce unii erau deja la desert...



Ultimul concurent cucereste varful odata cu risipirea tortelor care anuntau inchiderea unei nopti pline. Plina si frumoasa.



Urmatoarea zi a competitiei debuteaza direct cu Trialul, acel scurt si intens moment dedicat spectatorilor. Acel moment cand fiecare concurent are sansa de a-si prezenta abilitatile la rang de arta. Si spectacol a fost...



Mai multe fotografii dichisite cu putina truda, sunt disponibile in acest colaj:



Iar adrenalina pilotilor si copilotilor este lent dozata in acest filmulet:



...

Din pacate pentru mine, programul organizatorului prevedea ca fiecare concurent dupa ce-si incheia demonstratia sa intre direct in partea a doua a traseului. Eu, asistand la intreg trialul, ulterior goana mea prin munti in speranta de a mai surprinde din concurenti pe trasee, a fost inutila. Ma rog, nu chiar inutila, ne-am mai plimbat putin... putin mai mult. La un moment dat mergeam agale si pe traseul clasei Open. In final, am hotarat sa inchidem fermoarele rucsacilor foto si sa ne oprim intr-o secunda de liniste in acelasi loc de unde a inceput aceasta frumoasa poveste, pe Varful Ghepar.



Toate cele bune si felicitari intregii echipe a organizatorului. Felicitari participantilor. Bravo!... castigatorilor. Sa fim sanatosi cu totii. Haidi pa si sa ne revedem cu drag acolo unde gandul ne poarta.